Kik segítenek a daganatos betegség esetén a lelki nehézségekkel való megküzdésben?

Az onkológiai ellátás során a beteget számos szakember veszi körül, orvosok, nővérek, asszisztensek, gyógytornász, és még sorolhatnánk. Gyógyítása középpontjában az onkológus orvos áll. Ebben a szakmailag sokszínű csapatban a lelki problémák kezelésére is van szakember, a pszichológus, pszichoterapeuta, pszichiáter.

 

Ezen belül kimondottan a daganatos betegségek lelki hátterével foglalkozik a pszichoonkológus.

 

A pszichoonkológia határterületi tudományág, mely a daganatos betegek, hozzátartozók és a szakemberek pszichológiai és szociális terhelésével, tüneteivel valamint teljes körű terápiájával, gondozásával, valamint a kutatással és a megelőzéssel is foglalkozik. Magyarországon az 1960-as évek óta fokozatosan alakult ki. Az Országos Onkológiai Intézetben 1988 óta működik pszichológiai ambulancia. Az 1993-ban kidolgozott és 2006-ban aktualizált Magyar Nemzeti Rákkontroll program a gyógyító csoport tagjának tekinti a mentálhigiénés szakembereket. 2002-ben megalakult a Magyar Pszichoonkológiai Társaság. Ma a legtöbb onkológiai centrumban, és a hospice ellátásban is dolgoznak a daganatos betegek pszichoszociális támogatásával foglalkozó szakemberek, pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, pszichiáter szakorvosok, pszichoterapeuta szakpszichológusok, szakorvosok.

Az onkopszichológiai beavatkozást megvalósító szakembernek nem közvetlenül a daganatos betegség befolyásolása a feladata, hanem egy folyamatos és rendszeres személyes kapcsolattartás során, professzionális módszerek és technikák alkalmazásával, alaposabban megismeri a beteget, félelmeit, reakcióit, érzéseit, így lehetősége nyílik a lelki segítésnyújtásra. A páciens minél mélyebb megismerésével segíti őt abban, hogy ő is jobban megismerje önmagát, és ezáltal mozgósíthassa saját erejét, képességeit, amelyek lehetővé teszik, hogy megőrizze vagy helyreállítsa lelki egyensúlyát, megbirkózhasson betegségével, javítson az életminőségén. Munkájához tartozik a hozzátartozók pszichoszociális helyzetének felmérése, lelki támogatása is. A pszichoonkológiai ellátás rugalmasan alkalmazkodik a beteghez és hozzátartozóihoz, a beteg testi állapotához, a betegség stádiumához, az onkológiai kezelések és betegellátás sajátosságaihoz.

A daganatos betegség egy megváltozott élethelyzetet jelent a betegek és családtagjaik számára. Az ehhez való alkalmazkodás nagy kihívás mindenki számára. Amennyiben saját, vagy hozzátartozója daganatos betegség okozta fokozott lelki megterhelései miatt szívesen fordulna szakemberhez, szeretettel várjuk levelét, kérdését.

Forrás: Telemedical, 2012. OKTÓBER 1.

Írta: Dr. Kegye Adrienne

Share This