Magyar Hospice – Palliatív Egyesület

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 1995-ben alakult, közhasznú, nonprofit, országos szervezet, összefogja és koordinálja a Magyarországon dolgozó közel 100 hospice szolgálatot.

Az Egyesület tagja a hospice világszervezetnek (WHPC) és európai közösségének (EAPC). Célja a szakmai együttműködés elősegítése – pl. az onkológia, a háziorvos és a hospice szervezetek között -, a gyógyíthatatlan betegek életvégi ellátásának fejlesztése, szakemberképzés, társadalmi szemléletformálás és az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás és a betegekkel való szolidaritás előmozdítása. A hospice/palliatív ellátás lényege, hogy a súlyos, előrehaladott betegségben szenvedő, az élete végén járó beteget egy olyan szakemberekből álló csoport látja el, amely testi és lelki: pszichés, szociális és spirituális igényeit egyaránt figyelembe veszi. A csapat egyenrangú, összehangolt munkája arra irányul, hogy a beteg a lehető legkevesebb szenvedéssel, a legjobb életminőségben élhessen – ha lehetőség van rá – szerettei körében, vagy kórházi osztályon. A palliatív hospice ellátás nagy hangsúlyt helyez a hozzátartozók támogatására is. Az ellátást kezdeményezheti a beteg, a beteg törvényes képviselője/hozzátartozója, családorvos illetve szakorvos. A hospice-palliatív ellátás az országban mindenütt elérhető és minden formája a beteg számára ingyenes.

2015-ben az Egyesület elsőként nyerte el a Semmelweiss Garanciavédjegyet, melyet az EMMI, az OBDK és a Nemzeti Betegfórum hozott létre és működtet, s melynek célja az egészségügy területén és ahhoz kapcsolódóan tevékenykedő civil szervezetek transzparens adományozási gyakorlatának elismerése.

További információért látogasson el honlapjukra!

Share This